Fazole Mung mají červeno-hnědá semena Jsou ceněná v jejich zdravotních přínosech a taky v oblastech hubnutí Mung klíčky pomáhají v léčbě příznaků infekce močového měchýře a chrání před anémií
Klíčky jsou velmi chutné, křupavé s mírně sladkou ořechovou příchutí Perfektní pro každou asijskou kuchyni (doporučujeme s přidáním kari), mohou být přidány do všech druhů salátů, těstovin, rýže, zeleniny, a jako přísada nebo báze pro přípravu sladkých pokrmů
Fazole Mung jsou bohatým zdrojem minerálů, vitaminů (Vit E, B2, B1, B6, B3) a lehce stravitelné bílkoviny, takže vegetariáni mohou používat fazole Mung jako skvělou alternativu masa
Příprava klíčků
Připravit si klíčky doma je velmi snadné díky misce ke klíčení semen Důležité je také postupovat podle instrukcí Klíčící misky, obvykle jsou klíčky připravené k jídlu cca ve 3-4 dnech
Nejdříve semena propláchneme ve vodě pokojové teploty Poté semínka přesypeme do čisté misky a zalijeme převařenou vodou o pokojové teplotě Semínka necháme "máčet" několik hodin (max 10 hodin), poté opět propláchneme a vložíme do misky, (také lze klíčit na vatě nebo v obyčejné misce)
Nesmíme zapomenout klíčky pravidelně prolévat vodou (nejlépe 2-3 x denně) První klíčky vhodné ke konzumaci se začnou objevovat po 3 dnech
Ke správnému klíčení je vhodná teplota (18-22 stupňů C) a denní světlo, nikdy neumisťujte misky s klíčky na přímé sluneční světlo!!! Klíčky můžeme konzumovat od velikosti 1 cm, nejlepší jsou klíčky 4-6 cm Po vyklíčení lze klíčky skladovat v chladničce, kde vydrží cca týden
Před konzumací klíčky pečlivě opláchněte
Podívejte se na videonávod nakličování naší oblíbené youtuberky Surové dcérky