Klíčky červeného zelí jsou vynikajícím zdrojem vitaminů A a C a B, E, H, K, PP, také obsahují velké množství vápníku, železa, hořčíku, draslíku, síry a mnoha stopových prvků, jako je jód, mangan, selen a lithia
Vysoký obsah antioxidantů dokáže posílit imunitní systém, nervový systém, kosti, zuby a lymfatické uzliny Červené zelí stejně jako Brokolice obsahuje sulforaphan - látku pro léčbu rakoviny, také podporuje funkce srdce a zlepšují funkci mozku, koncentrace sulforaphanu v klíčcích zelí je mnohem vyšší než ve klasickém hlávkovém zelí
Klíčky jsou připravené k jídlu, když dosáhnou délky cca 2,5-3 cm Klíčky chutnají jako čerstvá hlávka zelí
Příprava klíčků
Připravit si klíčky doma je velmi snadné díky misce ke klíčení semen Důležité je také postupovat podle instrukcí Klíčící misky, obvykle jsou klíčky připravené k jídlu cca ve 3-4 dnech
Nejdříve semena propláchneme ve vodě pokojové teploty Poté semínka přesypeme do čisté misky a zalijeme převařenou vodou o pokojové teplotě Semínka necháme "máčet" několik hodin (max 10 hodin), poté opět propláchneme a vložíme do misky, (také lze klíčit na vatě nebo v obyčejné misce)
Nesmíme zapomenout klíčky pravidelně prolévat vodou (nejlépe 2-3 x denně) První klíčky vhodné ke konzumaci se začnou objevovat po 3 dnech
Ke správnému klíčení je vhodná teplota (18-22 stupňů C) a denní světlo, nikdy neumisťujte misky s klíčky na přímé sluneční světlo!!! Klíčky můžeme konzumovat od velikosti 1 cm, nejlepší jsou klíčky 4-6 cm Po vyklíčení lze klíčky skladovat v chladničce, kde vydrží cca týden
Před konzumací klíčky pečlivě opláchněte
Podívejte se na videonávod nakličování naší oblíbené youtuberky Surové dcérky